Ads 468x60px

PAGEVIEWS MAXBUD

MAXBUD ON9

ANALYTIC

There was an error in this gadget

Featured Posts Coolbthemes

Sunday, January 22, 2012

Virus kencing tikus atau Leptospirosis


Baru-baru ni kes kematian yang disebabkan virus kencing tikus ini atau nama saintifiknya "leptospirosis" menular di akhbar. Berita yang baru-baru ini mengenai perginya seorang artis dikenali ramai Allahyarham Izwan Pilus dan juga pemergian pelawak terkenal tanahair satu ketika dulu iaitu Allahyarham Din Beramboi.



Tetapi bila ditanya apa tu kencing tikus? Ramai juga yang tidak tahu punca & apa itu kencing tikus. Oleh itu, ape kate maxbud bagi skit info pasal penyakit yang mule popular ni.

Leptospirosis adalah penyakit yang jarang berlaku. Leptospirosis adalah berpunca dari air kencing tikus. Satu penyakit yang tenat/teruk dan boleh berjangkit. Jangkitan berlaku disebabkan oleh beberapa spesies dari keturunan leptospira berbentuk lingkaran (spiral shape).

Faktor risiko termasuklah:

• Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas- Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja system pembentungan, pesawah dan anggota tentera.
 

• Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang , berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas.
 

• Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab.
 

• terdedah di tmpt yang banjir dimana air kencing tikus tercemar di dalamnya,apabila terkena kulit yang luka,masuk dalam mata,hidung atau mulut(terminum) virus akan menjangkiti.

Gejala :
 

1. Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari).
 

2. Bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala. Gejala ini melibatkan lebih kurang 75% hingga 100% pesakit.
 

3. Batuk tidak berkahak (25%-35% kes)
 

4. Loya, muntah dan cirit-birit ( 50 kes) Sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak dan sakit perut adalah gejala yang kurang berlaku.
 

5. Radang selaput mata.
 

6. Antara 7% hingga 40% pesakit mungkin mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak,kekerasan otot, perubahan bunyi pada paruparu atau ruam.
 
Komplikasi




Sembuh dalam kebanyakan kes, bagaimanapun kematian boleh berlaku pada kes yang rumit dan tidak menerima rawatan yang sewajarnya.



Komplikasi :
• Jangkitan kuman di otak
• Perdarahan yang teruk.

• Kegagalan fungsi hati.

• Kegagalan fungsi buah pinggang



Boleh membawa maut sekiranya kritikal!!
 
Rawatan 



Ubatan Cephalosporim, Penicillins, doxycycline, chloramphenicol, dan erythromycin boleh diberi untuk rawatan leptospirosis. Penjagaan sokongan diperlukan bagi kes yang rumit dan bermasalah.



Pencegahan 



Elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung/ air tenang, terutama di kawasan iklim khatulistiwa. Jika anda terdedah kepada kawasan yang berisiko, pengambilan ubat doxycycline boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit.

Wednesday, November 2, 2011

Genting Cable Car Jatuh!!!!

Lamanye tak post something kat blog semenjak mendirikan rumahtangga ni...hehe..
Arini terpanggil untuk post berkenaan topik cable car di Genting Highland yang konon-kononnye
digembar gemburkan jatuh. Untuk mereka-mereka yang tgk je terus teruja post kt facebook ini penjelasan nyata untuk anda..

Jika diperlihatkan secara jelas, yang konon2 nampak cam cable car jatuh tu adalah something digunakan untuk menyambut mamat nak terjun tu...tapi tah ape namenye...haha..tp sebab gambar viewshoot dari jauh dan kabus2 sume tros amik result "CABLE CAR JATUH"..."XNK NAIK LAGI LA"..."NASIB XNAIK LA"..dan bagai2 lagi..


Tapi ni sebenarnye cerita lama...pon masih berulang2...Tapi untuk jelas jom kite sama2 tgk gambar yang lebih jelas dan anda nilaikannye...hehe

Tu mende merah konon2 cable car jatuh le...tu alat bomba utk sambut mamat tu...

Tu dia...sudah nampak orang mau terbang..haha

Ni die punca yang buatkan org teruja bagai cable car jatuh...
Ni kalau bukan pasal kalah judi takpun jumpe awek curang main rollercoster ngan balak lain..
wakaowakaowako...

p/s:So korang,kalau baca sesuatu berita,siasat dulu,jangan terus percaya 100% :-)

Sunday, August 21, 2011

KEPALSUAN HADIS MENGENAI KELEBIHAN TERAWIH - MUFTI TERENGGANU




Emmmm ini amat mengejutkan....walaupun rasanya dah ramai yang tau mengenai perkara ini tetapi ia tetap menjadi maklumat yang wajib kita ketahui.....mmg benarlah pesanan dari seorang sahabat, "nak buat aper pun kita perlulah mempunyai ILMU, kerana kejayaan hanya datang darinya". dari kecil kita mengejar ganjaran pahala terawih yang diwar2kan tetapi tidak pernah mengetahui dari mana sumber ilmu (hadis kelebihan terawih) ini diperolehi.....alhamdulillah kerana ianya telah diperjelaskan oleh salah seorang alim ulama terkenal negara (mufti terengganu) melalui laman portal Jakim. sila melayari laman wed dibawah utk keterangan lebih lanjut mengenainya, tujuan sebenar bukanlah utk melemah kan semangat kita utk berterawih tetapi semuanya bagi memastikan kita sentiasa berada di jalan kebenaran, saya akhiri dengan ucapan selamat berpuasa....

http://mufti.islam.gov.my/terengganu/?subid=10&parent=06

Tuesday, August 16, 2011

Antara Rancangan Menarik Bulan Ramadhan

Diari Ramadhan Rafique



Diari Ramadhan Rafique OST


Ni antara cite fav mase berbuka pose. Kisah budak yg dari oversea tinggal dirumah neneknye. Tahun ni dengarnye cerita ini tidak dapat diteruskan dengan alasan kanak-kanak ni sume dah dewasa. Tak menarik katenye. Dan desas desus mengatakan Rafique Raya akan dibuat. Wallahualam...

KETIKA CINTA BERTASBIH SPECIAL RAMADHAN 


Drama yang diadaptasikan dari filem Ketika Cinta Bertasbih dan sambungan dari filem tersebut. Drama ini menjadi impak buat peminat2 novel tersebut dan sesuai ditonton pada bulan puase ini kerana tiada babak2 yang mengurangkan pahala anda...hahahah.. malangnya drama yang dipertontonkan di astro pelangi kini perlu dilanggan untuk tontonan.

ISLAM ITU INDAH


Ceramah dari Ustadz M Nur Maulana ni ada daya penariknya tersendiri. Dengan trademark "Jemaaahhh..Ohh Jemaahhhh!!!" membuat penonton bersama menyahut jeritannye... walaupun dengan rupe yang agak biase tapi gaya penyampaiannye mampu menarik peminat dirumah dan juga ditempat ceramahnya.


Dengan banyaknya drama2 yang menarik dipertontonkan pada bulan Ramadhan, haruslah kita ingat inilah bulan untuk kita merebut banyak pahala. Insyallah. Salam Ramadhan semua...

Sunday, August 14, 2011

NIYYAT PUASE DARI UPIN DAN IPIN UTK ANDA...JGN TAK NIAT TAU!

 

Sekarang nie, kalo nak belajar guna internet smuanya senang....dulu punyer la cari balik buku lamer nak cari niyyat puase hahahaha (kecik2 la skrang dah hafal)....tapi yang nie cara kiut untuk kita smua
belajar membace niat puaser serta berbuka....sesuai and fun.....haaa aper lagi dah takder alasan tak niat puaser pulak...assalammualaikum.....

Ramadhan Bulan Rebut Pahala

Lima Keistimewaan Umat Nabi Muhammad di Bulan Ramadhan

Sahabat yang dikasihi Allah,
Allah s.w.t yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang telah memberikan lima keistimewaan kepada umat Nabi Muhammad s.a.w dan tidak pernah diberikan-Nya kepada umat-umat sebelum baginda dibulan Ramadhan.














Keistimewaan tersebut adalah seperti berikut :

Pertama : 

Pada malam pertama Ramadhan Allah s.w.t mengampunkan dosa-dosa mereka dan tidak menyiksa mereka selama-lamanya. (kecuali mereka yang syirik dan melakukan dosa besar. Perlu bertaubat dahulu)

Kedua : 
Mulut orang yang berpuasa lebih harum daripada bau kasturi di sisi Allah s.w.t.

Ketiga : 
Seluruh malaikat memohon ampun siang dan malam kepada Allah s.w.t.untuk orang yang berpuasa.

Keempat : 

Allah s.w.t memerentahkan Syurga bersiap sedia untuk menyambut tetamu-Nya yang berpuasa.

Kelima : 
Allah s.w.t menunggu-nunggu untuk memberi keampunan kepada hamba-hamba-Nya yang berpuasa.



Kelebihan orang yang memberi makan dan minuman kepada orang yang berpuasa :

Diriwayatkan daripada Zaid bin Khalid al-Juhaniy r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya :

“Sesiapa yang menjemput orang yang berpuasa untuk berbuka, dia akan mendapat pahala sebagaimana pahala orang yang berpuasa itu tanpa mengurangkan sedikitpun pahala orang yang berpuasa tersebut.”

(Hadis riwayat Imam Tirmizi).



Pengajaran Yang Boleh Diambil Dari Hadis:

1- Penjelasan tentang kelebihan orang yang menjemput orang yang berpuasa berbuka malah disunatkan berbuat demikian serta dorongan supaya melakukannya.

2- Dalam tindakan menjemput orang yang berpuasa untuk berbuka terdapat seruan kepada kasih-sayang, persamaan dan bantu-membantu di kalangan umat Islam.

3- Pahala seperti ini akan diganjarkan kepada sesiapa sahaja yang menjemput orang yang berpuasa untuk berbuka walaupun hanya dengan sebiji kurma, seteguk air minum atau seteguk susu.


Menghidupkan malam Ramadhan :

Sabda Rasulullah s.a.w: “Barang siapa menghidupan malam Ramadhan dengan penuh keimanan dan harapan mendapatkan redha Allah s.w.t semata, nescaya Allah akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lampau”.

Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. senang menghidupkan bulan Ramadhan dengan melaksanakan qiyamullail dengan tidak memaksakannya kepada para sahabat untuk melaksanakannya dan bersabda:” Barangsiapa yang melaksanakan qiyamullail pada bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan harapan nescaya Allah akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lampau."

Dalam riwayat lain Rasulullah s.a.w.bersabda maksudnya : “Sesungguhnya Allah mewajibkan atasmu puasa Ramadhan dan disunatkan melakukan qiyamullail pada bulan suci ini, barang siapa berpuasa dan melaksanakan qiyamullail dengan penuh keimanan dan harapan maka Allah akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lampau”.

Saturday, June 11, 2011

Like MAXBUD